Bijen ophalen?

Een bijenzwerm ontstaat wanneer een bijenvolk beslist om te veranderen van koningin. Een bijenvolk heeft maar een baas en dit is de koningin. Zonder koningin geen eitjes en dus geen nieuwe bijtjes. Als er dus nieuwe koninginnen worden geboren zullen de bijen het hazepad kiezen en met een deel van het bijenvolk nieuwe oorden gaan opzoeken. Hierdoor krijg je zwermen.

Deze zwermen zien eruit als volgt en zijn zeker niet agressief. U laat ze best komen ophalen door een imker uit de buurt.

De Wase Imkersbond heeft een groot aantal vrijwilligers die ‘gratis’ bij u een bijenzwerm komen ophalen. Deze imkers plaatsen de bijenzwerm op een nieuwe kast en creĆ«ren dus een nieuw volk.

Zwerm ophalen, contacteer…

Wilfried Pauwels GSM.0494584733 (ook spauwmuren) Waasland

De ene bij is de andere niet

U moet wel een onderscheid maken tussen een zwerm van honingbijen en talloze ‘solitaire bijen’ die in het rond vliegen op zonnige dagen. Deze solitaire bijen leven enkele weken en hun taak bestaat erin om zo snel mogelijk nakomelingen te maken. Eens hun opdracht vervuld gaan ze ook verdwijnen en verdwijnt de mogelijke overlast vanzelf.

Wilde of solitaire bijen komen overwegend in de natuur voor. Soms zoeken ze een nestplaats in de grond, maar veelal zoeken ze spleetjes rond het huis. Omdat steeds meer natuur verdwijnt zoeken ze soms schuilplaatsen dicht bij de mens. Deze bijen doen geen ‘vlieg’ kwaad en verdwijnen ook na enkele weken. Het jaar erop ziet u ze terug.

Dit is hetzelfde met een nest van hommels. Tegen eind juni zijn de hommels verdwenen na de dracht van de linde en is de overlast dus eerder beperkt.

Bijen, wespen en hoornaars

Ook zijn er tal van wespensoorten in de natuur aanwezig. De wespenkoningin gaat na haar overwintering in april op zoek naar een geschikte nestplaats. De wesp is een nuttig insect. Dankzij een wespennest in opbouw verdwijnen er duizenden muggenlarven per dag.

In het najaar zwermen echter de koninginnen uit en gaat het broednest verminderen. De resterende wespen gaan dan op zoek naar zoethoudende dranken om energie op te wekken. Hierdoor doen ze erg vervelend. Wespennesten komen dan ook pas naar het einde van de zomerperiode aan de oppervlakte in jouw buurt.

Er is een afspraak tussen de brandweer en de imkers. Bijen worden niet vernietigd, maar wespen en Aziatische hoornaars wel. Meer over Aziatische hoornaar op de volgende plaats

Voor een wespen- of hoornaarsnest (zie foto) kunt u dus niet terecht bij de imker. Dan moet u de lokale brandweer of een gespecialiseerde firma optrommelen. Alle informatie bij de lokale brandweer.