Voor en korte bespreking van het boek, gelieve dan op de onderlijnde tekst te klikken  en zo kom je op de boekbespreking. Veel leesplezier als je het boek mocht aanschaffen of ontlenen in een bibliotheek.

Titel

Schrijver/ster

Uitgeverij

Aantal blz

ev.prijs

                    

   
Handboek voor BijenfansGerard Sonnemans & Jasper De RuiterMenuet 24.95

Die Wege des Honings
Eric Tourneret & Sylla De Saint Pierre Ulmer ISBN n° 979 38001 5959 0 352 52.99

Bijenplanten - voor honingbijen Arjen Neve & Raymond van der Ham EIS Kenniscentrum Insecten ISBN  9789076261005 €22,50
Het gouden honingboek Erica Banziger De Lantaarn 120 12,50
De Bij, honingmaker,meesterarchitect en rolmodel Bee Wilson De Bezige Bij 367
Leef lang en gezond, het geheim van dokter Jarvis dr.D.C.JarvisDe Driehoek Amsterdam

Thiemes Bijenboek Ted HooperB.V. W.J.Thieme & Cie, Zutphen 263

100 jaar bijenteelt in Oost-Vlaanderen

Henri Van Craeyenest bij auteur zelf te bestellen
Bijenhouden in de 21ste eeuwDirk Desmadsrylbij de auteur zelf te bestellen132
Ces abeilles qui nous guérissent Roch DomeregoISBN 2-01-235496-320517.70
Een recept voor bijenGail Anderson-DargatzISBN 9005226 630 1030
De Geus Breda en Berchem
Bijenhouden - Hoe doe je dat?. Friedrich Pohl Het Bijenhuis, Wageningen ISBN  978-90-5210-6990-1 €21,00
Langstroth's Hive and the Honey-Bee L.L.Langstroth Dover Publication, Inc. ISBN 0-486-43384-6 $20
De Snelheid van Honing Jay Ingram Het Spectrum Utrecht ISBN 90-274-9968-3 €17
De Weekend Imker

Bijenplanten

Wie hoopt een echt fotoboek te vinden

 

Terug naar boven  

Die Wege des Honings

De internationaal bekende bijenfotograaf Eric Tourneret neemt ons mee op een wondermooie wereldreis.

 

Terug naar boven  

Handboek voor Bijenfans

 

Fan worden van de bij. Wat kan je nog beter wensen? Niet enkel van honingbijen maar ook van solitairen, hommels, wespen..., met invalshoeken vanuit biologie en geschiedenis. Op zeer toegankelijke manier geschreven voor de jeugd en met prachtige tekeningen. Juist omdat de tekeningen zo overvloedig en mooi zijn, mis je het fotomateriaal niet echt. Een handige index op de eerste bladzijden helpt je om snel wat terug te vinden. Even een greep uit de behandelde delen:
bullet

wat is een bij?

bullet

solitaire bijen

bullet

sociale bijen

bullet

honingbijen

bullet

wij en de bijen

Zie eveneens naar deze link van de Standaard Boekhandel

Terug naar boven  

De Bij, honingmaker, meesterarchitect en rolmodel.

 

De Britse Bee Wilson vertelt niet alleen het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes in haar fascinerende verkenning over het leven van de bij en -vooral- over de invloed van het naarstige insect op de mens. In deze vermakelijke cultuurgeschiedenis vertelt Bee Wilson wat de mens door de eeuwen heen over de bij heeft willen geloven. Ze citeert filosofen, biologen, kunstenaars, schrijvers en bijenhouders over het meest veelzijdige schepsel uit het dierenrijk: van Alexander de Grote en Napoleon tot Sherlock Holmes en Mohammed Ali. Bovendien trakteert ze de lezer op recepten. De bij gaat over koninginnen en darren, over seks en politiek, over bijenbaarden en bijenmysteries en over leven en dood. Maar bovenal gaat De Bij over onszelf.       

Terug naar boven  

HONING TEGEN HOOIKOORTS

Juni wordt de 'hooimaand' genoemd, men kan ook zeggen de 'hooikoortsmaand' vanwege de vele pollenconcentraties in de lucht gedurende deze maand. dr.D.C. Jarvis wijdt in zijn boek op verschillende bladzijden uit over de therapeutische waarde van de honing bij het behandelen van hooikoorts. Verzegelde raathoning is hier bijzonder geschikt voor. Kauw volgens dr.Jarvis een maand voor de hooikoorts verwacht wordt iedere dag op een stukje honingraat, zo zal de hooikoorts niet of slechts licht optreden. Twee theelepels ruwe honing bij iedere maaltijd geven hetzelfde effect, daar honing een zekere hoeveelheid stuifmeel bevat. Volgens dr.Jarvis gingen waterige ogen over, een verstopte neus werd in mum van tijd beter en na een tijdje was de verstopping over. Evenzo voor een lopende neus als bij een rauwe keel was dit na enige tijd veel beter. Hij vermeldt ook verschillende anekdotes waarbij mensen die zijn raad opvolgden vrij snel van die ongemakken genezen waren, enz.     Men moet er wel op letten dat er soms allergische reacties kunnen optreden, hoogst zelden, maar men weet nooit. Dus een therapie met honing en stuifmeel  om een hooikoorts aanval te vermijden wordt best onder het toezicht van uw huisdokter gedaan. Zeker voor diabetici. 

 

Terug naar boven

THIEME'S BIJENBOEK

Een compleet handboek. Niet alleen voor de pas beginnende bijenhouder maar ook voor de ervaren imker. Het houden van bijen is een hobby die steeds meer in de belangstelling komt. De hang naar het natuurlijke, zuivere voedsel is daar niet vreemd aan. alsmede de algemene tendens van 'terug naar de natuur'. Deze gids is samengesteld naar de hedendaagse opvattingen en voorzien van vele illustraties. De auteur beantwoordt vanuit zijn meer dan dertig jarige ervaring de vele vragen die er bij het houden van bijen naar voren kunnen komen en geeft daarnaast zeer veel nuttige aanwijzigen en informatie.  

Terug naar boven

100 JAAR BIJENTEELT IN OOST-VLAANDEREN

Een historisch boek over de bijenteelt in Oost-Vlaanderen. Een document van grote waarde dat in geen enkele imkerbibliotheek mag ontbreken. Bestel rechtstreeks bij de auteur Henri Van Craeyenest, eresecretaris van de KOIV, via storting van 27,20 euro op de rekening 000-0407479-79, verzendingskosten inbegrepen. (Buitenland: 32,80 Euro)

Terug naar boven

BIJENHOUDEN IN DE 21ste EEUW

Een compleet naslawerk waar u het hele jaar door kunt teruggrijpen. Inhoud:

Kennismaking met de bijenteelt - Het bijenvolk - Woning van de honingbij - Omgaan met bijen - Bijenteelt doorheen het jaar - Bestuiving en bijenwijde - Vijanden en ziekten - Reizen en verplaatsen van bijen - Bedrijfsmethoden en technieken - Moerteelt - Bijenprodukten.132 bladzijden met talrijke foto's en tekeningen.

Te verkrijgen bij: Dirk Desmadryl, Westouterstraat 84, 8970 Poperingen-Tel.057.33.48.65 E-Mail: dirkdesmadryl@telenet.be .Kostprijs: 15 Euro + 3 Euro verzendingskosten.  

Terug naar boven

Apitherapie te boek

GH. De Roeck

Het congres over apitherapie ligt alweer achter ons. Uw massale opkomst stelde het organisatietalent van de inrichters flink op de proef, maar ze slaagden met brio. Van de voormiddaglezingen en de workshops ging veel overtuigingskracht uit. Dat was een opsteker, want laten we het goed beseffen, het woordje 'apitherapie' komt nog steeds niet in het woordenboek voor, ook al wordt de praktijk ervan over zowat de hele wereld toegepast. Daarom is het positief dat recente wetenschappelijke onderzoeken de waarde van de bijenproducten voor het welzijn van de mensen onomstootbaar aantonen. Wie daar meer over wil vernemen, kan terecht in 'Ces abeilles qui nous guérissent' het erg interessante boek van Roch Domerego, bioloog en voorzitter van de Europese Vereniging voor Apitherapie. De man was even te zien in de filmbeelden over Cuba, die Luc Humbel, de tweede spreker op het congres, toonde. Roch Domerego detailleert niet alleen welke onderzoeken wat hebben aangetoond, hij legt ook uit hoe de bijenproducten, in oneindige combinaties met planten, in feite echte geneesmiddelen zijn. Even geneeskrachtig als de industriële zonder er de ongewenste nevenwerkingen van te hebben, noch de hoge kostprijs. Het verrast te vernemen dat de werking van acupunctuur verbeterd wordt als de traditionele naalden worden vervangen door de angel van levende bijen. En dit om de last van ernstige aandoeningen als ulti sclerose en de ziekte van Parkinson te verlichten. De auteur vertelt over de weg die hij heeft afgelegd, zijn speurtocht en ervaring en maakt ons deelgenoot van de immense hoopboek over apitherapie die de mogelijkheden van de 'groene geneeskunde' wekt bij met pillen volgestopte westerlingen, maar bovenal bij de inwoners van arme landen die vaak een uitzichtloze strijd voeren tegen armoede en ziekten.'Ces abeilles qui nous guérissent' is uitgegeven in februari 2001 en telt 205 pagina's.


Prijs €17.07
Formaat: 13,8 x 22,4 cm.
U kunt het boek o.a. kopen bij FNAC en in de betere boekhandel.
ISBN: 2-01-235496-3
Wellicht ook beschikbaar in uw bibliotheek

Terug naar boven

Werkboek Bijenhouden

Is de opvolger van het lang in gebruik zijnde werkboek Bijenhouden geschreven dor de heer Speelziek. Het is een leerboek, waarin de moderne inzichten van het bijenhouden tot uitdrukking komen. Uitleg over werken met bijenvolken, de oogst van de producten, omgaan met belagers en ziekten en vele andere onderwerpen. Achtergrondkennis en aanwijzingen voor het praktisch handelen komen stap voor stap aan de orde, waarbij beeld en tekst verduidelijken en aanvullen.

 

Terug naar boven

Langstroth's Hive and the Honey-Bee

Het handboek, de klassieker van de bijenteelt. In 1853 voor het eerst verschenen en dat een nieuwe visie gaf over het bijenbeheer. Dit boek blijft een rijke informatiebron voor imkers te zijn. Deze versie is een fotografische print van de laatste editie van "A Pratical Treatise on the Hive and the Honey-Bee" uit 1878 , de vierde en laatste editie.

Terug naar boven

De Snelheid van Honing

Dit is geen imker of bijenboek, doch veeleer een wetenschappelijke kijk op hoe en het waarom van sommige dingen, zoals : Waarom stroomt honing op je boterham niet alle kanten op en valt die boterham op de grond met de kant van de honing. Waarom en nog eens waarom. De gewoonste verschijnselen waarover wij ons dagelijks verbazen, legt hij uit op leuke en verstaanbare manier.

Terug naar boven