Honing2
 

Start Omhoog Bestuur WIB Ons nieuwsblad Agenda Fotoalbum Links Problemen? Boeken Berichten Bijenvriendelijke planten Inhoud ledenbladen Vlaamse Imkersbond Inlichtingen vragen Cursus

 

Het verhaal achter een potje honing ‘van bij de imker’

(deel 2)

 

Honing, een natuurlijk en overheerlijk

streekproduct

 

Honing oogsten en verwerken  

 

 

Vroeger kenden we korven, tegenwoordig gebruikt de imker een stapelbare woning. Hierdoor stoort hij het nest zo weinig mogelijk tijdens het oogsten. Nadat hij de uitneembare raten uit de kast heeft gehaald,Ontzegelen met een ontzegelmes ontzegelt hij de volledig verzegelde honingraten met een ontzegelmes of –vork. Hierbij worden de wasdekseltjes van de cellen verwijderd. De ontzegelde raten worden hierna in een slinger gebracht. Na centrifugatie loopt de honing door een uiterst fijne zeef in een verzamelpot, de honingrijper. Dit is een soort vat waarin de honing een tijd rust en rijpt. Om tot een zachte, fijn uitgekristalliseerde honing te komen, wordt van de imker de nodige ervaring en deskundigheid verwacht: roeren, afschuimen, inpotten, ...

 

In de honingrijper wordt de honing eigenlijk ontdaan van overbodigheden. In de tijd dat de honing rijpt, komen kleine luchtbelletjes, wasdeeltjes en dergelijke naar boven en kunnen deze voorzichtig worden afgeschuimd. Na verloop van tijd, naargelang het type van honing, gaat de vloeibare honing uitkristalliseren of vast worden. Sommige honingtypes, zoals linde- en heidehoning, vormen grote, onprettige kristallen. De imker kan dergelijke honing echter toch nog smeuïg maken door, voor het uitkristalliseren, de honing te enten of te mengen met wat fijn gekristalliseerde honing. Door deze kleine kristalletjes toe te voegen zal de honing minder grof uitkristalliseren.

 

Aftappen van de honing in potjes Wanneer de honing in de rijper wazig of wolkig begint te worden, kan het inpotten starten. De imker hevelt de honing voorzichtig over in propere glazen honingpotten. De honing kristalliseert verder uit in de pot. Er gaat een keurig honingetiket over de goed gesloten pot. Honing wordt best droog, donker en bij een temperatuur lager dan 15° C bewaard.

Nieuwste bijwerking Honingwetgeving en etikettering 

 

 

 

 

 

Honing, een rijk geschenk uit de natuur

Honing is een mengsel van vooral fructose en glucose met een aantal meervoudige suikers, verschillende mineralen, sporenelementen, enzymen, vitaminen, organische zuren en andere stoffen. Honing met suiker vergelijken is dus eigenlijk honing tekort doen. Ook al omdat honing, met een basis van plantensappen, verrijkt wordt door toevoegingen en behandelingen door de honingbijen. Beseft u dat er zoveel honingsoorten zijn als er bloemen bestaan en daarbij nog oneindig veel combinaties?

 

En dat elk zijn eigen smaak en aroma heeft? In Vlaanderen spreken we zelden van monoflorale (van één bloem afkomstig) honing omdat we weinig uitgestrekte monoculturen hebben die nuttig zijn voor bijen. Streekhoning is meestal polyflorale honing, en heeft een bijkomend voordeel: de aanwezigheid van stuifmeelkorrels. Zo komt u in de winterperiode in contact met stuifmeel uit uw eigen streek, wat voor allergische personen een mogelijke opbouw van weerstand kan betekenen. U zal bij uw imker dan ook vaak drie soorten honing vinden; voorjaars-, zomer- en najaarshoning.

 

Elke goede kwaliteitshoning uit onze streken is een vaste honing. Wil je echter vloeibare honing dan kan je die terugvinden bij bepaalde types honing, zoals acaciahoning, die zeer traag zal uitkristalliseren en bijgevolg zeer lang vloeibaar blijven. Soms wordt honing opgewarmd om die vloeibaar te maken en vloeibaar te houden, maar dan kan heel wat van de rijkdom die honing te bieden heeft verloren gaan.

 

Om alle goede kwaliteiten van honing te benutten, gebruikt men deze het best puur: laten smelten op de tong. In de keuken tovert honing uw gerechten moeiteloos om in dat ietsje meer, bijvoorbeeld in en op brood, in gebak, marinades, sausen, ...

 

Honing is voedzaam, uitstekend voor de gezondheid en vooral een delicatesse. Het levert directe energie en zorgt voor heel wat bijkomende sporenelementen. Honing wordt ook gebruikt als verzachtend middel bij verkoudheden, gekloven handen of lippen, bij wonden, als basis of toevoeging voor andere voedingsmiddelen, in allerlei dierenvoeding ... Noem maar op, honing duikt overal op.

 

Bij de imker uit je buurt koop je dus verse en zuivere honing, een natuurlijk en (h)eerlijk kwaliteitsproduct uit eigen streek. Bovendien haal je een schat aan voedingswaarde in huis.

 

Informatiecentrum voor bijenteelt

Koen Beeuwsaert

Koen Beeuwsaert

Tel. 09 264 49 25

Dit artikel verscheen oorpronkelijk in het Maandblad van de Vlaamse Volkstuin- Werk van den Akker vzw "DE VOLKSTUIN" September 2005 n°9

Terug naar het maandblad of terug naar deel 1

Terug naar het begin van dit artikel